Το ψωμι μας

Η ιστορία του ψωμιού στον κόσμο είναι τόσο μεγάλη όσο και η παρουσία του ανθρώπου στην γη. Δηλαδή, για περισσότερα από 8.000 χρόνια. Το αλεύρι και οι πρώτες ύλες που στην αρχή είχαν χρησιμοποιηθεί δεν έχουν καμία σχέση με τα σημερινά συστατικά.  

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι στην αρχαία Αίγυπτο το ψωμί ζυμωνόταν με τα πόδια, κάτι που συνεχιζόταν ως τις αρχές του περασμένου αιώνα. Τα πρώτα οργανωμένα αρτοποιεία εμφανίστηκαν στη Ρώμη επί αυτοκράτορα Τραϊανού το 97 – 117 μ.Χ. 

Η λέξη ψωμί, ετυμολογικά, προέρχεται από το ρήμα «ψώω» δηλαδή, τρίβω, αλέθω ή από το «ψωμίζω» δηλαδή τρέφομαι βάζοντας μικρά κομματάκια στο στόμα. Καθώς το ψωμί για τους αρχαίους Έλληνες ήταν το βασικό προϊόν κατανάλωσης, με τη λέξη άρτος, εννοούσαν τόσο το ψωμί όσο και το φαγητό γενικότερα.  

Υπήρχαν πολλές και κρίσιμες ιστορικές περίοδοι κατά τις οποίες το ψωμί συνδέθηκε με πολιτικά, κοινωνικά και οικονομικά κινήματα, όπως στην εξάπλωση και το χτίσιμο της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας ή στην Γαλλική Επανάσταση, όπου η τιμή του ρύθμιζε και την σχέση των λαϊκών στρωμάτων με την εξουσία.  

Στην Κύπρο 

Οι κάτοικοι του νησιού, είχαν καθιερώσει το ψωμί ως ένα από τα βασικά στοιχεία της καθημερινής τους διατροφής αφού η ποιότητα του κυπριακού σιταριού ήταν μοναδική. 

Το ψωμί το έβρισκες σε μεγάλες γιορτές. Θρησκευτικές αλλά και σε πολύ σημαντικά γεγονότα όπως είναι ο γάμος, η γέννηση, η βάφτιση και άλλες γιορτές.  

Σήμερα 

Οι φούρνοι Σύφουνας, στα πλαίσια της συνεχής τους ανάπτυξης και ανανέωσης και με μια μεγάλη ποικιλία άρτου παρουσιάζουν συνεχώς νέα – καινοτόμα προϊόντα που έχουν ως στόχο την πλήρη ικανοποίηση των καταναλωτών.  

Στην σύγχρονη κοινωνία η ιστορία του ψωμιού είναι συνυφασμένη με την ιστορία των Φούρνων Σίφουνας. Για 20 και πλέον χρόνια, έχουμε συνδέσει την υπεύθυνη επαγγελματική δουλειά με το μεράκι, την αρτοποιητική τεχνική για την τέχνη του ψωμιού με  την μεγάλη ποικιλία και την άριστη ποιότητα.  

Αυτοί είναι οι Φούρνοι Σύφουνας – Τα δικά μας δικά σας ψωμιά.